: Przywracanie usuniętych danych z iCloud

P rzechowywanie najważniejszych danych w chmurze ma z całą pewnością duży sens – im bardziej „uwolnimy” iPhone’a, iPada czy iPoda od zbędnych plików, tym większy pożytek będziemy mieć z iUrządzenia. Ponadto, trzymanie wszystkich dokumentów (i nie tylko) w sieci ma o tyle praktyczny wymiar, że jedynie powołane osoby mają dostęp do zaszyfrowanych danych w dodatku, mogąc odczytać je z dowolnego miejsca na Ziemi. Oczywiście pod warunkiem, że przez nieuwagę nie wykasujemy wszystkich notatek służbowych i innych plików w iCloud Drive.Choć w sytuacji, gdy okazuje się że jesteśmy bez najważniejszych danych, zazwyczaj reagujemy strachem i zdenerwowaniem, całe szczęście Apple zadbało o to, by uniknąć całego tego zamieszania. Choć rzeczywiście usunięte pliki z czasem zostają na zawsze wykasowane ze wszystkich serwerów, dane w iCloud przetrzymywane są aż przez 30 dni od czasu ich usunięcia. Dlatego też nie ma powodów do paniki, a w dzisiejszym poradniku pokażemy, jak najprościej przywrócić usunięte dane z iCloud:

1. Wejdź na stronę iCloud.com i zaloguj się, przejdź do zakładki Ustawienia

1
2. W panelu Ustawień zjedź na sam dół do zakładki Zaawansowane i wybierz jedną z trzech opcji (Odzyskiwanie plików, Odzyskiwanie kontaktów, Odzyskiwanie kalendarzy i przypomnień).

2
3
Jak widać, sam proces odzyskiwania danych jest niezwykle krótki i prosty. Co ważne, w przypadku potrzeby odzyskania każdego rodzaju danych, nie ma potrzeby otwierania trzech okien – wszystkie działy można w łatwy sposób odnaleźć dzięki praktycznemu podziały na karty.

Uwaga!
Gdy wykonasz odzyskiwanie do nowego archiwum kontaktów:
– Archiwum wybranych kontaktów zastąpi kontakty na wszystkich Twoich urządzeniach.
– Twoje bieżące kontakty zostaną zarchiwizowane i będzie je można w razie potrzeby przywrócić.

Gdy odzyskasz dostęp do nowego archiwum kalendarzy i przypomnień:
– Wszystkie udostępnione informacje zostaną usunięte. Musisz ponownie udostępnić te kalendarze i przypomnienia albo poprosić o to ich właścicieli.
– Wszystkie zaplanowane wydarzenia zostaną anulowane i utworzone ponownie, a odpowiednie zaproszenia zostaną wysłane jeszcze raz. Osoby zaproszone na zaplanowane wydarzenia najpierw zobaczą anulowanie, a następnie nowe zaproszenie.
– Archiwum wybranych kalendarzy i przypomnień zastąpi kalendarze i przypomnienia na wszystkich Twoich urządzeniach.
– Twoje bieżące kalendarze i przypomnienia zostaną zachowane oraz zarchiwizowane jako osobna wersja.

Choć wszystkie te ustawienia mogą wyglądać przerażająco, cały ten proces w rzeczywistości jest jednym z najprostszych, jaki można sobie wyobrazić. Dodajmy jeszcze tylko, że w przypadku plików, znacznie prostszą metodą jest przywrócenie z kopii zapasowej, tzw. backupu (o którym pisaliśmy w jednym z poprzednich poradników), który również jest systematycznie tworzony przez iCloud. Jak widać, w Apple zadbano nawet o to, by nasze dobre samopoczucie nie zostało stłamszone przez chwilowe zdenerwowanie. I jak tu nie kochać Nadgryzionego Jabłka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Call Now Button