Jak zablokować powiadomienia o aktualizacji iOS?

A ktualizacje iOSa to dla wielu użytkowników sprzętów z logo Nadgryzionego Jabłka wręcz zbawienie. Liczne „Bug fixes”, a także ewentualne nowości w oprogramowaniu to właśnie to, na co czekamy z utęsknieniem. Przypomnijmy jednak, że w ostatnich miesiącach Apple pobiło rekord pod względem wydanych aktualizacji iOSa 9 – od swojego debiutu 16 września 2015, zdążyliśmy ujrzeć już pięć aktualizacji – a nie jest tajemnicą, że kolejne już w drodze. Niestety, bardzo często odświeżenie iOSa miało swoje „plusy ujemne” w postaci m.in. zablokowania funkcji dzwonienia czy mocnego spowolnienia tych nieco starszych urządzeń. Te powody są najprostszym wyjaśnieniem, dlaczego wielu z nas zwyczajnie nie aktualizuje oprogramowania w swoich iUrządzeniach. Co tu dużo mówić, nam również bardzo często zdarza się wstrzymywać z instalacją nowości – a nuż trafi się jakiś bug nie do ominięcia? I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie jedna uciążliwa sprawa – niedające spokoju, denerwujące powiadomienia. Konia z rzędem temu, kto umie się z nimi uporać. A może rozwiązanie jest prostsze niż myślimy?

Jak wyłączyć powiadomienia o aktualizacji systemu iOS?

Nie brakuje na świecie tych, dla których zdecydowanie najgorszą częścią aktualizacji iPhone’a lub iPada są nachalne powiadomienia informujące o najnowszym iOSie i możliwości jego aktualizacji w nocy w godzinach 02:00-05:00. „Czy Apple nie rozumie, że mamy to w głębokim poważaniu?” – takie reakcje występują najczęściej w odpowiedzi na kwestie aktualizacji. Nas również denerwują te przerywające rutynę komunikaty, jednak tych co mniej cierpliwych możemy zapewnić: z tym da się walczyć!

Sposób I – dla leniwych

Choć może wydawać się to dziwne dla przeciwników Apple, firma nie dyktuje nam dokładnie co mamy zrobić i nie nakazuje nam aktualizować iOSa. Pozostawia jedyni „wolną wole” okraszoną delikatną perswazją w postaci komunikatu o aktualizacji. Mimo to, koncern z Cupertino dobrotliwie postanowił dać nam szansę na odroczenie zgody na aktualizację. Klikając „Przypomnij później”, mamy okazję przesunąć termin wykonania wyroku w postaci aktualizacji o 24 godziny. Czy jest to sensowne? Na pewno nie, bowiem nawet kliknięcie raz na dobę może zacząć denerwować po kilkudziesięciu dobach. Nie da się jednak ukryć, że opcja odraczania jest najlepszą z możliwych opcji dla leniwych – nie trzeba wykonywać żadnych czynności, a guzik „Przypomnij później” pojawi się samoistnie. Jeżeli jednak takie półśrodki nie są dla Ciebie, z chęcią proponujemy drugi sposób.

Sposób II – dla nieco bardziej zaawansowanych zdeterminowanych

Przy okazji tekstu na temat programów zapełniających przestrzeń iPhone’a, nie wspominaliśmy o jeszcze jednym ważnym niuansie drenującym wolną pamięć. Przed każdą aktualizacją Apple stara się zadbać o to, by wszyscy właściciele iPhone’a/iPada mieli jak najszybciej najnowszą wersję iOSa na swoim iUrządzeniu. Wchodząc w Ustawienia > Ogólne > Dysk i użycie iCloud, nietrudno zauważyć pozycji iOS 9.2.1 (jeżeli nie została ona jeszcze zaimplementowana). Tak, to właśnie te kilkaset MB są źródłem naszych wszelkich problemów. Jak sobie z nim poradzić? Nic prostszego! Wystarczy w sekcji „Dysk i użycie iCloud” przejść do zakładki „Zarządzaj dyskiem” i… usunąć aktualizację z pamięci naszego iSprzętu. Powyższe rozwiązanie gwarantuje spokój na najbliższych kilka dni – dopóki nasze iUrządzonko nie pobierze go ponownie. Ale i z tym można sobie poradzić. Wyłączając Wi-Fi.
Tak, to jeden z tych żartów, których nie zrozumieją jedynie nagminni użytkownicy LTE.

Sposób III – najbardziej skuteczny, choć pracochłonny

Nie ma co się oszukiwać, że najprostszym sposobem walki z powiadomieniami o aktualizacji iOSa jest po prostu wykonanie upgrade’u. W przeciwnym razie notyfikacje stają się naprawdę dokuczliwe, denerwując nawet największą oazę spokoju. Co więcej, możliwe rozwiązania są naprawdę nieżyciowe – kto bowiem wyobraża sobie trwałe wyłączenie Internetu tudzież codzienne klikanie „Przypomnij później”? W tej sytuacji, najlepszym wyjściem może być tylko zablokowanie kilku adresów Apple za pomocą routera. Niestety na tym musimy zakończyć nasze porady, bowiem ile konkretnych modeli tyle instrukcji obsługi. Jednak ogólna reguła jest bardzo prosta – wystarczy zablokować jedynie domeny appldnld.apple.com oraz mesu.apple.com. Ten ruch pozwoli na zaprzestanie dążenia iUrządzenia do aktualizacji, pozostawiając otwarte drzwi dla tych, którzy zmienią zdanie. Tylko wtedy potrzebna już będzie nieoceniona pomoc ze strony iTunes.

Komentarze i powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Call Now Button