Nie pozwól nieznajomym odczytywać Twoich wiadomości na zablokowanym ekranie!

Jedną z największych zalet iOS 10 jest niezwykła prostota systemu, dzięki której użytkownicy mają możliwość odczytywania i odpowiadania na wiadomości bezpośrednio z zablokowanego ekranu.

Dodatkowo jedno przesunięcie palcem odsłania zupełnie niespotykany dotychczas widok widgetów, co pozwala na jeszcze większe możliwości bez odblokowywania iPhone’a.

Jednak nie wszyscy należą do zwolenników tego typu rozwiązań. Jeżeli nie lubisz chwalić się prywatnymi sprawami, a Twój iPhone często leży na biurku, nie pozwól aby postronne osoby miały możliwość odpowiedzi na otrzymane przez Ciebie wiadomości SMS. Ba! Nie daj im nawet szansy odczytać treści wiadomości!

Jeśli naprawdę pragniesz zachować resztki anonimowości, jak najmocniej ogranicz możliwości iPhone’a bez wpisania kodu lub przyłożenia palca. Poniżej krótki poradnik na ten temat.

1. Wyłącz powiadomienia na zablokowanym ekranie

Nie ma dymu bez ognia. Dlaczego więc nie zapobiec potencjalnej katastrofie, wyłączając całkowicie powiadomienia ukazujące się na zablokowanym ekranie? iOS 10 pozwala na tego typu zagrania. Aby tego dokonać, postępuj według poniższych kroków:

Krok 1: Otwórz aplikację Ustawienia i przejdź do ekranu Powiadomienia.

Krok 2: Wybierz aplikację, której chcesz odebrać dostęp do wysyłania powiadomień i kliknij w pasek, na którym się ona znajduje.

Krok 3: Właśnie tutaj znajdziesz suwak Na zablokowanym ekranie. Kliknij w niego, aby zmienił kolor na szary, jeżeli nie chcesz otrzymywać informacji o otrzymaniu np. wiadomości SMS na zablokowanym ekranie.

Krok 4: Powtarzaj kroki 1-3 w odniesieniu do każdej aplikacji, której chcesz odebrać dostęp do powiadomień.

img_0080

img_0081

2. Wyłącz podgląd wiadomości

Nie da się ukryć, że wyłączanie powiadomień na zablokowanym ekranie jest krokiem ostatecznym. Prawdę mówiąc mało kto się na niego zdecyduje, ponieważ dla wielu z nas rezygnacja z jakichkolwiek powiadomień mija się z celem.

Brak baneru o istnieniu nowej wiadomości z pewnością przyczyni się do obniżenia wskaźnika responsywności (innymi słowy, bez powiadomienia mało kto odpisze na SMS). Dlatego też proponujemy zupełnie inny krok – wyłączenie podglądu wiadomości.

Po dokonaniu tego kroku, na zablokowanym ekranie użytkownicy otrzymają jedynie prostą wiadomość informującą o tym, że użytkownik X wysłał SMS/wiadomość na Messengerze.

Hasło Wiadomość tekstowa zamiast podglądu SMS-a z pewnością daje większe poczucie bezpieczeństwa.

Co ważne, także i tym razem ustawienia należy ustanowić oddzielnie dla każdego programu: poniżej instrukcja dla trzech najpopularniejszych komunikatorów:

Wiadomości

Ponownie wejdź w Ustawienia, po czym przejdź do sekcji Powiadomienia. Zjedź na sam dół do karty Opcje (Wiadomości) i przełącz suwak Pokazuj podglądy na zielono.

img_0082

WhatsApp

Otwórz aplikację i przejdź do Ustawień. Następnie kliknij w Powiadomienia i wyłącz opcję Pokazuj podgląd.

Facebook Messenger

Otwórz aplikację i przejdź do zakładki Start. Tam z kolei kliknij w ikonkę Ja (znajdującą się w lewym górnym rogu) i zjedź do zakładki Powiadomienia. Tam wyłącz opcję Pokaż podgląd.

img_0084

img_0085

3. Wyłącz funkcję odpowiadania na wiadomości

Zasłonięcie treści otrzymanej wiadomości może być przydatne, ale nie rozwiązuje wszelkich problemów! Warto bowiem pamiętać o tym, że tak czy inaczej będzie istniała możliwość odpowiedzi na SMSa.

Dlatego też dobrym pomysłem jest wyłączenie odpowiedzi wiadomością(opcja dostępna jedynie na urządzeniach z czytnikiem Touch ID).

Krok 1: Wejdź w Ustawienia.

Krok 2: Przejdź do sekcji Touch ID i kod.

Krok 3: Wyłącz opcję Odpow. wiadomością.

img_0086

4. Wyłącz Widgety, Powiadomienia, Siri, Sterowanie domem oraz Wallet

Oprócz odpowiadania wiadomością, można również wyłączyć wszystkie inne funkcje dostępne przy zablokowanym ekranie. Wówczas otrzymamy wersję jak najbardziej podstawową – innymi słowy, zablokowany ekran będzie służył jedynie do pokazywania godziny, tapety oraz (ewentualnie) informacji o wiadomości od użytkownika X z zakrytą treścią.

Aby wyłączyć wszystkie funkcje, ponownie musimy przedostać się do Ustawienia > „Touch ID i kod. To właśnie tam, w sekcji Dostęp przy blokadzie ekranu znajdziemy wszystkie najważniejsze ustawienia:

• Widok dnia dzisiejszego


• Widok powiadomień


• Siri


• Odpow. wiadomością
(funkcja omówiona w punkcie 3.)

• Sterowanie domem


• Wallet
(wyłącza funkcję Apple Pay)

Jeżeli chcesz odebrać dostęp do wszystkich tych funkcji z poziomu zablokowanego ekranu, kliknij każdy z suwaków. Szary kolor oznacza pełne bezpieczeństwo – a na tym powinno nam zależeć najbardziej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Call Now Button