Jak włączyć potwierdzanie odczytania Wiadomości w iOS 10

iOS 10 powitał nas o wiele bardziej spersonalizowanymi wiadomościami, fajniejszymi, większymi emotikonami, a także niebanalnymi efektami i naklejkami w iMessage. Jednak możliwość aktywowania funkcji pismo odręczne” w iOS 10 to nie jedyny killer feature najnowszego systemu.

Do tego wąskiego grona genialnych funkcji zalicza się jeszcze jedna nowość – potwierdzanie odczytania wiadomości. W poprzednich wersjach możliwości były dwie: włączenie lub wyłączenie, ale z konsekwencją dla wszystkich kontaktów. Załóżmy jednak, że ogólnie nam przeszkadza, jeśli ktoś wie, czy przeczytaliśmy jego wiadomość (w końcu np. w Messengerze informacja wyświetla się automatycznie, czy tego chcemy, czy nie), ale w paru przypadkach chcielibyśmy zrobić wyjątek.

Co wtedy? W iOS 9.3.5 i wcześniejszym zrobić nie możemy nic – mamy problem i tyle. Na szczęście Apple cały udoskonala swoje programy. I dzięki temu w iOS 10 decydujemy sami kto zobaczy nasze odczytanie wiadomości, ustalając preferencje oddzielnie dla każdego kontaktu.

Wielu z Was zapewne w tym momencie poczuło pewną ulgę – musimy jednak ostudzić entuzjazm.

Wszyscy na pewno odetchnęli z ulgą… Ostudźmy jednak nasz entuzjazm. Funkcja ta działa tylko w iMessages. iOS nadal nie sygnalizuje odczytania wiadomości SMS – tu niestety nic się nie zmieniło.

Jak włączyć lub wyłączyć potwierdzenie odczytania dla poszczególnych kontaktów?

Krok 1: Otwórz aplikację Wiadomości.

Krok 2: Wybierz konwersację, w której chcesz włączyć lub wyłączyć potwierdzanie odczytania wiadomości.

Krok 3: Kliknij ikonę i w prawym górnym rogu konwersacji.

Krok 4: Jeśli chcesz, by dana osoba otrzymywała potwierdzenie odczytania wiadomości iMessage, przesuń przełącznik Potwierdzaj odczytanie aby sygnalizował się na zielono. Jeśli nie, kliknij go aby zmienić kolor suwaka na szary.

Krok 5: Kliknij Gotowe w prawym górnym rogu, by zapisać ustawienia.

img_0328

Jak włączyć lub wyłączyć potwierdzenia dla wszystkich kontaktów?

Krok 1: Otwórz Ustawienia i wejdź w Wiadomości.

Krok 2: Przesuń przełącznik Potwierdzaj odczytanie na włączone lub wyłączone, w zależności od tego, czy chcesz wysyłać notyfikacje o odczytaniu czy nie. Potem możesz zmienić ustawienia dotyczące konkretnej osoby na poziomie konwersacji.

img_0329

img_0330

Uwaga! Jeśli najpierw włączysz/wyłączysz powiadomienia dla konkretnych osób, a dopiero potem wejdziesz w ustawienia telefonu, poprzednio ustawione preferencje zostaną zresetowane.

I jeszcze jedno – jeśli myślisz, że dzięki sprytowi uda Ci się otrzymywać potwierdzenie odczytania wiadomości samemu nie wysyłając takich informacji, jesteś w błędzie. Funkcja potwierdzenia odczytania działa w dwie strony, więc porządnie zastanów się, zanim kogoś „wyłączysz”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Call Now Button